Теоретично, теорията по нищо не се различава от практиката. Но на практика не е така...

Previous Entry Share Next Entry
За ORK музиката
orc_chieftain
(из вселената на Warhammer 40.000)
...Музиката на орките произлиза от свирнята на сквигови(1) гайди и ритмичното пеене, използвани в сражение. Древната и традиционна музика на орките все още се изпълнява от ревящите хорове на орките. Крещящият хор включва хиляди орки, които се събират в долина или каньон с по-добри акустични ефекти. Хорът е организиран от кланови и семейни подразделения. Всяко подразделение крещи единична дума, от типа на "Ваа" или "Орки", в специфична октава. Гретчините и снотлингите(2) се използват, за да постигнат высоките тонове, а множество орки постигат ниските. Диригентът, често ексцентричен Weirdboy или Madboy(3), управлява "музиката". Той стои сред хора и дава указания на всяка група да крещи своята фраза на свой ред. Получената "музика" може да се слуша на разстояние много мили, тъй като ехото я разнася, многократно отражавайки се в пространството.

Военачалниците на орките понякога използват тази музика, за да стреснат враговете преди сражение, създавайки,по такъв начин, у тях впечатление, че армията на орките е десет пъти по-голяма отколкото е наистина, или че подкрепленията се придвижват към тях, пеейки маршове. Има легенда, гласяща, че стените на вражеска цитадела са рухнали под звуците на крещящия оркски хор. Някои композитори на орките даже включват звуци от оръдеен огън в своите композиции.

Прогресивната музика е в значителна степени област на Mekaniaks(4). Те имат техническото майсторство и апарати за запис, изпробование, синтезирание, и смесване. Те правят записи на бойните викове, квиченето на сквиговете, крещящите хорове, и звуците на сражението.Меките с музикални наклонности смесват тези звуци в собствени композиции, след което ги излъчват чрез мощни високоговорители за развлечение и удоволствие на своите другари орки. Такива популярни събития са известни като Концерти. Стилът музика, най-модерен в настоящото време сред болшинството Мекове е известен като Рок. Най-прогресивните Меки в областта на оркската музика са мековете от клана Goff ,специализирали се в областта на страховитите звуци на Goffic Рока. Този стил включва използване на инструменти, близки до електрическите китари. Друг популярен стил включва звуците от оборудването, оръдеен огън, и звуци от работата на Гаргантите(5). Този стил е известен като Тежък Метал ('Eavy Metall)(6). Големите военачалници често наемат известни музиканти-мекове. Много от тези музиканти печелят значителна сума Жъбки(7) за своите композиции, а също и от продажбата на записи. Мековете също създават миниатюрни набори от наушници и преносими възпроизвеждащи устройства так, че орките да могат да слушат "музика" по време на поход.Орките имат много други странни музикални инструменти в допълнение към сквиговите гайди. Сквиговите гайди се надуват с въздух и се стискат, за да се възпроизведе силен звук. Другите инструменти включват ксилофони, състоящи се от ред черепи с различен размер. При свирене с костени палки, такъв ксилофон създава странен, "кух" звук. Музикалните сквиги с различен размер се използват, за направата на сквигови органи, които произвеждат резониращи, квичащи звуци (методът е прост - сквиги с различен размер се прикрепват към дъска, а оркът-музикант им притиска опашките; сквигите врещят с различна височина и продължителност на звука). Барабаните се правят от разтегната изсушена кожа, опъната върху череп с големи размери (например, череп на огрин(8).

Автор -- 'Балига
Превод -- Orc Chieftain

---
1.Сквигите, това са домашни животни на орките. И въобще всички животни по принцип.
2. Гретчини и снотлинги са две от оркските раси. Гретчините са по-дребни от обикновените орки, високи са горе-долу колкото човек, а снотлингите са колкото децата на гретчините.
3. Weirdboy’s – това са оркските магьосници-псайкъри. Madboy’s – са откачените гении на оркското общество… Или просто откачени…
4. Mekaniaks – Механиаците са оркските изобретатели и инженери.
5.”Гарганти” се наричат най-големите оркски бойни машини.
6. 'Eavy Metall - повечето оркски наименования са на развален английски.Това е само пример.
7.Жъбките, тоест - зъбите, са паричната единица на орките.
8. Огрините са подвид на човешката раса. Те са се развили на планети, с трудни за оцеляване условия. Характерно за огрините е, че са огромни като бикове. И почти толкова умни...

  • 1
Ударным мало отведено места, на мой взгляд, а ведь один из самых оркских инструментов! :)
Равно как шумовые и духовые.


Черт! А Вы правы -- ударным действительно отведено очень мало места... Дело в том, что етот текст я переводил как минимум лет 10 назад, а сейчас просто нашел в своем архиве и даже не зачитывался в нем. Придется откорректировать его...

Спасибо за ссылку!

Всегда пожалуйста :)
А вообще, я так понимаю, ударные в военном деле, прежде всего были нужны для подачи сигналов. Другой вопрос, насколько это актуально для ваховских орков :)
Хотя, с другой стороны, штурмавики идут в ногу и строем! :)

  • 1
?

Log in

No account? Create an account